Hoppa till innehållet

Vanliga frågor och svar

Vad är en energibalansberäkning?

En energibalansberäkning är en beräkning över hur mycket energi som tillförs och avges från din byggnad. Lika mycket energi som avges måste också tillföras, dvs. energibalans.

Tillförd energi är exempelvis solinstrålning eller värmeåtervinning.

Avgiven energi är exempelvis värmeläckage genom väggar, tak, fönster och grund eller förluster genom tappvarmvatten.

Resultatet av beräkningen är den energi som måste köpas in för att uppnå energibalans i byggnaden redovisat i ett primärenergital enligt Boverkets föreskrifter.

Varför behöver jag göra en energibalansberäkning?

En energiberäkning upprättas innan en nybyggnation för att genom en beräkning visa att byggnaden förväntas uppfylla de krav som ställs vid nybyggnad och för den färdigställda byggnaden om verifiering av energikraven ska ske genom beräkning.

Boverket ställer krav på ny-, om- & tillbyggnationer gällande bland annat energi, installerad el-effekt och U-värden. En energibalansberäkning lämnas in tillsammans med bygglovet för att visa att din byggnad uppfyller dessa myndighetskrav enligt gällande föreskrift från Boverket.

Vilka byggnader omfattas av kravet på energibalansberäkning?

Alla som bygger nya byggnader behöver oftast komplettera med en energibalansberäkning för att visa att byggnaden uppfyller de myndighetskrav som ställs.

För bostadshus gäller kraven på energihushållning på samtliga nya byggnader, med undantag för bostadshus som ska användas 4 månader per år eller mindre, byggnader där inget behov av uppvärmning eller komfortkyla finns eller byggnader som inte ska värmas över 10°C och där behovet av övrig fastighetsenergi är lågt.

Vad är ett U-värde?

Ett U-värde är ett prestandavärde för en byggnadsdel. Värdet visar hur mycket värme som en byggnadsdel släpper igenom. Ett lågt U-värde är alltså ett bra U-värde.

U-värdet för väggar, golv, fönster, dörrar och tak kan du oftast få från din hustillverkare.

Min byggnad klarar inte energikraven, vad gör jag?

Om beräkningen visar att byggnaden inte klarar kraven så kan vi alltid se vad detta beror på. Vi kan därför lämna förslag på åtgärder som är lämpliga för just din byggnad så att den uppfyller alla myndighetskrav på energihushållning. En uppdatering av beräkningen ingår alltid, men omfattar inte ändring av areor.

 

Vad är skillnaden mellan en energibalansberäkning och en energideklaration?

En energibalansberäkning utförs innan nybyggnation för att visa att byggnaden förväntas uppfylla de krav som ställs vid nybyggnad. En energibalansberäkning kan även utföras för den färdigställda byggnaden om verifiering av energikraven ska ske genom beräkning.

En energideklaration upprättas på uppmätta värden under en 1-årsperiod, efter att byggnaden varit i drift i minst 1 år.

Hur lång tid tar det att utföra en energibalansberäkning?

Vi utför och levererar din energibalansberäkning till dig inom 5 arbetsdagar från beställningsdagen.

När behövs en verifierad energibalansberäkning?

En verifierad beräkning krävs ofta för slutbesked av nybyggnation. Slutbeskedet kan erhållas intermittent och verifieringen kan göras genom energideklaration senast 2 år efter att byggnaden tagits i drift.

Ingår ändringar av energibalansberäkningen i priset?

En ändring som inte omfattar ändring av areor, exempelvis ändrad storlek på fönster eller byggarea, ingår inom 6 månader från beställningsdatum.

Ingår verifieringen av beräkning i priset?

Nej, verifiering av energibalansberäkning ingår inte i priset.

By Formsmedjan. Powered by Yago